Castelul Corvinilor – O bijuterie a arhitecturii medievale

Ai văzut filmul Ghost Rider – Spirit of Vengeance sau The Nun? Ei bine trebuie să știi că o parte din cadre au fost filmate chiar la noi în țară, la Castelul Corvinilor.

Castelul Corvinilor sau Huniazilor după cum mai este cunoscut, este localizat în partea de sud-vest a Transilvaniei, în județul Hunedoara și este unul dintre cele mai frumoase castele din România; o bijuterie a arhitecturii medievale în stil gotic renascentist. Acesta datează din secolul al-XV-lea și inițial a fost o cetate, dar după ce este preluată de către Iancu de Hunedoara aceasta este transformată în castel. Mai este cunoscut faptul că de-a lungul timpului, datorită proprietarilor numeroși (cei mai însemnați au fost: Iancu de Hunedoara, Matei Corvin și Gabriel Bethlen) structura acestuia a avut parte de mai multe modificări, înfățișarea fiindu-i astfel îmbogățită treptat.

Din punct de vedere al structurii, castelul este compus din mai multe fortificații: Turnul porţii de vest, Turnul Capistrano, Turnul pustiu (turnul crinului), Loggia Matia, Turnul porţii de est, Turnul toboşarilor, Turnul buzdugan (turnul pictat), Fântâna, Şanţul exterior, Capela, Palatul mare, Sala Dietei, Palatul administrativ, Galeria şi turnul Neboisa, Terasa de artilerie, Statuia lui Ioan de Nepomuk, Curtea husarilor și Sala Domniţelor. 

Legendele castelului 

1. Legenda corbului

Blazonul familiei Corvinilor este reprezentat printr-un corb ce ține un inel de aur în cioc. Astfel că acestui simbol ales i-a fost atribuită și o legendă. 

Se spune că Iancu de Hunedoara ar fi fost fiul nelegitim a lui Sigismund de Luxemburg și Elisabeta, o frumoasă femeie din Țara Hațegului. Aceasta primește un inel, care mai târziu îl va ajuta pe Iancu de Hunedoara să fie recunoscut la curtea regală. Aflat într-o călătorie, în timp ce Iancu de Hunedoara de odihnea pentru a lua prânzul, un corb este fascinat de strălucirea inelului și îl fură. Ca urmare Iancu de Hunedoara săgetează corbul și își recuperează inelul.

2. Legenda fântânii

Timp de 15 ani, trei prizonieri turci, au săpat fântâna de 28 metri din curtea castelului. Iancu de Hunedoara le-ar fi promis că odată ce dau de apă aceștia vor fi eliberați. Acest fapt nu se întâmplă și astfel aceștia gravează o inscripție pe cheile fântânii tradusă ca: Apa ai, inima nu!, ca un reproș pentru promisiunea nerespectată. 

Ulterior Mihail Guboglu, un istoric și cercetător român descifrează inscripția astfel: Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de langa biserică.

Castelul Corvinilor domină prin prezența sa impunătoare, iar podul de legătură dintre acesta și oraș reprezintă o trecere între doua lumi diferite, între vechi si nou, între trecut și prezent. Cel puțin o dată în viață trebuie să vizitați acest castel ce dăinuie falnic asupra orașului Hunedoara.


Pentru detalii suplimentare (program, prețuri etc.) puteți accesa site-ul: www.castelulcorvinilor.ro.