Alergie sau intoleranță alimentară? Care este diferența?
Alergie sau intoleranță alimentară? Care este diferența?

Alergie sau intoleranță alimentară? Care este diferența?

Alergia alimentară – Când și cum apare?

O alergie se produce când sistemul imun al organismului (sistemul de apărare) reacționează exagerat la expunerea la o anumită substanță, considerând-o un intrus și trimițând în corp substanțe chimice care să o distrugă. În cazul unei alergii alimentare, organismul reacționează exagerat la anumite proteine dintr-un aliment și eliberează substanțe chimice numite histamine, care cauzează inflamație. Interesant și de reținut este faptul că doar proteinele, nu grăsimile sau carbohidrații pot declanșa acest război intern, cu consecințe nebănuite și de cele mai multe ori la distanță de locul conflictului. Deși sunt frecvent confundate cu intoleranțele alimentare, alergiile alimentare sunt diferite, intoleranțele alimentare fiind mai puțin grave. Simptomele alergiei alimentare sunt mai frecvente la sugari și la copii, însă pot apărea la orice vârstă – poți chiar dezvoltă o alergie la alimente pe care ani de zile le-ai consumat fără probleme. Alergiile alimentare afectează între 6 și 8% dintre copiii cu vârstă sub trei ani și aproape 5% dintre adulți, iar numărul cazurilor este în continuă creștere.

Deși orice aliment poate provoca o reacție adversă, opt tipuri de alimente sunt răspunzatoare de aproximativ 90% din toate reacțiile:

  • Ouă
  • Lapte
  • Arahide
  • Nuci
  • Pește
  • Crustacee
  • Grâu
  • Soia

Anumite semințe, inclusiv susan și semințe de muștar, sunt declanșatoare alergice alimentare comune și considerate un alergen major în anumite țări.

Intoleranța alimentară       

O intoleranță alimentară înseamnă incapacitatea organismului de a digera corect un aliment. Intoleranțele pot apărea din mai multe motive, cele mai frecvente două fiind:

  • Organismului îi lipsesc enzimele digestive necesare pentru anumite alimente și, prin urmare, nu le poate digera în mod corespunzător sau nu poate absorbi în mod eficient substanțele nutritive din acestea.
  • Că rezultat al unei sensibilități la un anumit aliment. O sensibilitate poate apărea din cauza supraconsumului sau supraexpunerii organismului la un anumit aliment.

Simptomele unei intolerante alimentare sunt: dureri de burtă, balonare, eczeme și iritații. Acestea apar, de obicei, la câteva ore după consumul alimentelor. Numărul de persoane care cred că au o intoleranță alimentară a crescut dramatic în ultimii ani, însă este greu de precizat câte persoane sunt cu adevărat afectate. Mulți oameni presupun că au o intoleranță alimentară atunci când adevărată cauza a simptomelor lor este altă. Printre intoleranțele alimentare întâlnite mai frecvent se numără:

  • Intoleranță la lactoză, care se găsește în lapte și produse lactate proaspete, nemăturate
  • Intoleranță la sulfiți – substanțe care apar în mod natural în vin, sau pot fi adăugate produselor alimentare pentru că împiedică dezvoltarea mucegaiurilor
  • Intoleranță la gluten – boală celiacă

Cum diferențiem alergia alimentară de intoleranța alimentară?

Reacțiile fizice la anumite alimente sunt frecvente, iar majoritatea dintre acestea sunt cauzate de o intoleranță alimentară și nu de o alergie alimentară. O intoleranță alimentară poate avea semne și simptome asemănătoare cu o alergie alimentară, motiv pentru care multe persoane confundă intoleranță cu alergia. O alergie alimentară determina o reacție puternică a sistemului imunitar care afectează mai multe organe. În anumite cazuri, reacția alergică la unul sau mai multe alimente poate fi severă sau poate pune viață în pericol. În schimb, simptomele unei intolerante alimentare sunt mai puțin grave, cauzând adesea probleme digestive. Persoanele care au alergie alimentară trebuie să evite complet consumul alimentelor care conțin substanțele declanșatoare ale reacțiilor alergice. Persoanele cu intoleranță alimentară pot să consume cantități mici din alimentele netolerate fără a avea simptome, de exemplu persoanele cu intoleranță la lactoză pot să consume mici cantități de lapte – să-și adauge lapte în cafea sau să bea un pahar mic de lapte, dar la consumul unei cantități mai mari vor avea manifestări fizice (greață, balonare, dureri, vărsături, diaree, iritabilitate, nervozitate).

Intoleranță alimentară nu este o alergie alimentară! Iată cum poți face diferența între cele două:

O alergie alimentară:

  • Este o reacție a sistemului imunitar
  • Poate declanșa rapid simptome de alergie, cum ar fi erupții cutanate, respirație șuierătoare și mâncărime după consumul unei cantități mici dintr-un aliment
  • Apare adesea la anumite alimente declanșatoare: peste, crustacee și nuci (frecvente la adulți), lapte, ouă, peste, alune și alte nuci (frecvente la copii)
  • Poate pune viață în pericol
  • Nu poate fi eliminată
  • O intoleranță alimentară
  • Nu implică sistemul imunitar, nu declanșează nicio reacție alergică și niciodată nu poate pune viață în pericol
  • Provoacă simptome care apar treptat, adesea la câteva ore după consumul alimentelor
  • Simptomele apar după consumul unei cantități substanțiale din alimentul respectiv, spre deosebire de o alergie, când reacția este declanșată de ingerarea unei cantități mici
  • Poate fi declanșată de mai multe alimente diferite
  • Poate fi combătută și eliminată prin dietă și modificări ale stilului de viață

Teste pentru depistarea alergiilor alimentare

Alergiile sunt detectate prin teste de sânge sau teste cutanate care verifică dacă există în organism anticorpii specifici alimentelor – Imunoglobulinele E (IgE):

  • Testele cutanate oferă rezultate în aproximativ 20 de minute. Un lichid care conține o cantitate mică de alergen alimentar este plasat pe antebraț. Pielea este înțepată cu un ac mic, steril, care permite lichidului să se scurgă sub piele. Ulterior se așteaptă răspunsul organismului la alergenul respectiv. Testul nu este dureros, dar poate fi inconfortabil.  
  • Testele de sânge sunt mai puțîn exacte decât testele cutanate. Acestea măsoară cantitatea de anticorpi IgE în sânge, iar rezultatele sunt disponibile în aproximativ o săptămâna.

PREȚUIEȘTE-ȚI SĂNĂTATEA!

Referințe:

Categorii: