Respirația corectă în funcție de antrenament
Respirația corectă în funcție de antrenament

Respirația corectă în funcție de antrenament

Cât de importantă este respirația corectă în timpul antrenamentului fizic?

Atunci când începi un program de fitness este important să știi cum trebuie să respiri corect. De regulă, respirația nu îți atrage atenția decât atunci când simți că rămâi fără aer în urma depunerii unui efort fizic considerabil. În medie, fiecare om poate respira de 12 pana la 24 de ori pe minut. Plămânii se dilată și se contracta, își iau resursa necesara de oxigen, resursă care asigura viața celulelor și expiră dioxidul de carbon rezultat din oxidări.

Aparatul respirator are în componența sa două categorii de organe:

1. Căile respiratorii sunt de doua feluri: căi respiratorii superioare (cavitatea nazala si faringele) și căi respiratorii inferioare (laringele, traheea si bronhiile). Funcția lor este aceea de a conduce aerul de la plămâni, precum și de a purifica, încălzi și umezi aerul inspirat.

2. Plămânii joacă cel mai important rol în respirație pentru că aceștia fac posibil schimbul gazos între organism și mediu. După ce este inhalat, aerul trece pe rând prin: cavitatea nazală, faringe, laringe, trahee, bronhii, saci alveolări, ajungând apoi în alveolele pulmonare, de unde oxigenul trece în sânge, apoi în celule. Prin respirație se asigura raportul optim de oxigen la nivelul celulelor, este utilizat în sens invers dioxidului de carbon produs de metabolismul celular.

Cum să respiri corect în timpul antrenamentelor cardio?

Atunci când execuți orice fel de exercițiu cardio, trebuie în primul rând să inspiri și să expiri profund. În acest caz, canalul nu este foarte important, așa că se poate inspiră/expiră pe gură, pe nas sau alternativ pe cele două. Este nevoie să respiri profund, dar în același timp relaxat. O respirație ideală ar fi să se respire din diafragmă în timpul exercițiilor de tip cardio. Tehnică această îți va permite o inhalare mai profundă și cu mai mult oxigen, ea se face prin relaxarea mușchilor abdominali, prin a inspiră și expiră, astfel încât abdomenul să fie cel care se mișcă în timpul respirației, nu pieptul.

Cum să respiri corect în timpul antrenamentelor cu greutăți ?

Asemănător antrenamentelor cardio, antrenamentul cu greutăți crește nevoia de oxigen a corpului. Multe persoane iși țîn respirația în timp ce ridică o greutate, ceea ce este complet greșit! Acest lucru împiedică oxigenarea creierului și poate avea urmări grave: amețeli, leșîn precum și alte complicații. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi despre cum să respiri corect în timpul exercițiilor cu greutăți este s-o faci, indiferent că respiri pe gură sau pe nas, contează mai puțîn. Specialiștii în fitness recomandă să expiri în faza mai solicitantă a exercițiului (ridicatul greutății) și să inspiri în faza mai puțîn solicitantă care este de regulă reîntoarcere la postura inițială.

Respirația corectă în timpul exercițiilor de tip stretching face minuni pentru corp, poate ajută nu doar să te relaxezi, ci și să creșți flexibilitatea mușchilor. Dacă practici tehnică de respirație corectă în timpul acestor exerciții, te poți relaxa mai mult și implicit vei putea să te întinzi mai mult, exact ce este mai important pentru acest gen de antrenament. Când practici stretching este important să respiri profund, relaxat, din diafragmă, recomandat este să inspiri pe nas și să expiri pe gură în timpul întinderilor. De fiecare dată când respiri, încearcă să-ți relaxezi mușchii, nu să-i suprasoliciți.

Referințe:

Categorii: