Motivație și pasiune în reînceperea antrenamentelor fizice
Motivație și pasiune în reînceperea antrenamentelor fizice

Motivație și pasiune în reînceperea antrenamentelor fizice

De ce sportul este o necesitate?

Indiferent de motivele pentru care ai renunțat la sport – probleme apărute la birou, plictiseală, accidentări, concedii – revenirea la programul inițial de antrenamente poate fi cât se poate de greu de realizat. Chiar dacă în teorie, reluarea acestei vechi rutine pare floare la ureche, practică ne poate pune bețe în roate tuturor. 

Așadar, îți propunem un proces gradual de reluare a antrenamentelor fizice, indiferent de natură acestora, despre care vom vorbi mai multe în cuprinsul acestui articol. Însă până atunci, haide să ne reamintim împreună de ce este importantă continuarea antrenamentelor fizice:

  • Sportul poate elimina stresul de la birou;
  • Sportul îmbunătățește funcțiile creierului; 
  • Sportul îți poate oferi mai multă energie; 
  • Sportul îmbunătățește circulația sanguină
  • Sportul te poate ajută să socializezi mai mult etc;

CUM TE REAPUCI DE ANTRENAMENTELE FIZICE DUPĂ O PAUZĂ LUNGĂ? 

Mai jos vei găsi o serie de recomandări menite să îți schimbe stilul de viață. Aceste recomandări de care trebuie să ții cont te vor ajuta să revii rapid la vechiul program de antrenamente săptămânale.

1. CE TE MOTIVEAZĂ CEL MAI MULT SĂ MERGI LA SALĂ?

Dacă nu te simți suficient de motivat pentru a merge la sala în fiecare săptămâna, sunt mari șanse că reluarea antrenamentelor să nu se concretizeze prea curând. De aceea, trebuie să identifici “acel ceva” pentru care mergeai la sala și repetai săptămânal acest obicei, înainte de pauză?

O ținută specială pe care vrei să o porți la un eveniment special? Zilele lungi de plajă? Redobândirea unui stil de viață sănătos, construit în jurul unor antrenamente bine puse la punct? Pe tine ce te motivează cel mai mult să faci mișcare? 

2. REIA ANTRENAMENTELE ALĂTURI DE CINEVA APROPIAT

Readaptarea musculară are loc în aproximativ 20 de zile de la reluarea antrenamentelor, se recomandă că antrenamentele să fie începute în mod progresiv și constant, prin exerciții cu greutate proprie, că și exemplu ar fi: flotările, genoflexiunile și mersul fandat. Oricare ar fi alegerea dvs. de antrenament, indiferent dacă este vorba de ridicare, alergare, ciclism, înot sau alte activități, câteva sfaturi de bază se aplică atunci când reporniți o rutină. Pentru început, obțineți acordul de la un medic. Vă recomandăm întotdeauna să vă consultați fie cu medicul dumneavoastră primar, fie cu un medic care vă monitorizează, pentru a vă asigura că nivelul cardiovascular și panourile de sânge sunt în regulă. Odată ce ești certificat ca fiind sănătos, poți începe în siguranță un antrenament. Chiar dacă pentru extrem de multe persoane, antrenamentele solo înseamnă mai multă concentrare și o perioada mai scurtă de timp, pentru a duce la bun sfârșit exercițiile fizice, alții privesc sala ca pe un mediu perfect pentru socializare. Dacă îți convingi cea mai bună prietenă să meargă cu ține la sala, te poți acomoda mult mai repede cu vechea rutină de antrenamente.  Dacă ai companie în timpul sesiunii de fitness, totul este mai simplu, totul este mult mai distractiv, iar tu poți reveni mult mai repede la ritmul inițial de antrenamente. 

3. RĂBDARE ȘI DETERMINARE CHIAR DE LA PRIMELE ANTRENAMENTE

Reia acest întreg proces de antrenamente făcând pași mici și fără a te aștepta la rezultate uimitoare. Organismul tău trebuie să se obișnuiască din nou cu eforturile fizice din sala de antrenamente.

De aceea, trebuie să ai suficientă răbdare pentru a începe cu exerciții de dificultate redusă, dar și determinare pentru a trece prin fiecare faza a programului de revenire. Iată câteva sugestii de antrenamente, pentru cei care au revenit în sala după o perioada lungă de absența: 

4. ALEGE SĂ FACI ANTRENAMENTE DISTRACTIVE 

Pentru a reveni la cursul firesc, este important să începi cu serii de antrenamente pe care îți place să le faci. Chiar dacă o sesiune de fitness intensă poate include și exerciții cu un grad de dificultate mai ridicat, evita-le pentru moment.  În această etapă, cel mai important este să te miști și să repeți exercițiile pe care le faci!

5. NU-ȚI SETA DIN PRIMA OBIECTIVE PREA MARI 

După o pauză mai mare de timp, corpul are nevoie de ceva timp pentru a oferi din nou rezultate vizibile. Musculatura nu se va tonifia în doar  câteva zile, iar silueta nu poate reveni instant la pragul pe care l-ai atins.

Experții susțin că readaptarea musculară are loc în aproximativ 20 de zile, de la reluarea antrenamentelor, de aceea, se recomandă că antrenamentele să se înceapă progresiv, prin exerciții cu greutate proprie: flotări, genoflexiuni, mers fandat etc.  Iată cum poți reîncepe mișcarea, după o pauză ce s-a întins pe o perioada îndelungată de timp. Nu uită că efortul fizic favorizează un stil de viață  sănătos, determinat de o tonus mental excelent și o condiție fizică de notă 10! Așa că reînnoiește-ți chiar astăzi abonamentul de fitness și continuă  și continuă să faci mișcare în fiecare săptămâna! 

* Cum să ne motivăm să facem mai multă mișcare?

Ideal ar fi să facem sporturi de sezon. Iarna se recomandă să facem patinaj, schi, chiar și datul cu sania înseamnă mișcare. Pentru copii, este o adevărată joacă, dar pentru adulți e o provocare. Însă ce poate fi mai frumos decât să faci un sport alături de copilul tău? Din păcate, este prea puțină zăpadă, dar patinoarele au un real succes. Așa că nu îți rămâne decât să achiziționezi patine, gheață și să te bucuri de mișcare în aer liber. Vara, cei mai mulți optează pentru jogging, înot sau plimbări lungi cu bicicleta. Ideal ar fi să găsim sportul care ne place și să ne facem timp pentru a-l practica.

* Profită de zilele frumoase pentru a face mișcare în natură!

Când e cald și soare, suntem mai motivați să facem mișcare. Profită de fiecare zi cu soare pentru a ieși în natură, chiar și pentru o plimbare mai lungă. Soarele îți va da o stare de bine, iar mișcarea va avea doar beneficii pentru corpul tău!

FII CEA MAI BUNĂ VERSIUNE A TA!

Referințe:

Categorii: