Comunicarea în sport
Comunicarea în sport

Comunicarea în sport

Sportul, un mijloc de comunicare

Sportul nu implică doar activitate fizică, ci se bazează și pe comunicare. Prin comunicare, sportul capătă o importanță mult mai mare și este mai aproape de a deveni nu doar un obicei sănătos, dar chiar un mod de a-ți trăi viața, un adevărat profesor al sănătății și a unei conduite sănătoase. Astfel, mișcarea fizică ce implică acțiunea și comunicarea, limbajul, sunt două elemente care se completează simultan.

Comunicarea în jocurile sportive

De exemplu, să luăm o situație ipotetică în care, pe un teren de fotbal, tocmai ce are loc un meci decisiv. Toți jucătorii muncesc din greu pentru a câștiga, dar doar o echipă poate ieși învingătoare. Una dintre echipe, automat pierde meciul. Acesta e momentul în care, antrenorul echipei care a pierdut, are posibilitatea de a comunica jucătorilor ce nu au făcut bine, ce au greșit și care sunt factorii care au dus la pierderea meciului. Antrenorul se adresează pe un ton agitat, ușor isteric și întreabă jucătorii de ce nu au făcut cum le-a zis, că altfel era mai bine. Jucătorii pot fi ușor descurajați pe moment, dar imediat după ce antrenorul își încheie pledoaria, intervine antrenorul secund, care, spre deosebire de primul antrenor, are un ton foarte calm, deschis și spune coechipierilor că nu e nimic și data viitoare va fi mai bine, vor câștiga jocul.

Acum, putem observa două abordări foarte diferite. Prima abordare e cea a antrenorului, care, prin felul în care a transmis mesajul, a indus o anumită stare jucătorilor care au pierdut meciul, posibil chiar descurajându-i și să le facă mai scăzută stima de sine. Acest mod de abordare poate duce în timp la stări de anxietate și chiar depresie, dacă jucătorul ia totul foarte în serios și nu are puterea a face o schimbare și de a evolua. La fel, performanțele s-ar putea să întârzie dacă sportivul cunoaște o stare de stagnare din cauza stimei scăzute de sine. În schimb, antrenorul secund, a jucat rolul unui lider și fără să acuze jucătorii, i-a încurajat și le-a dat speranță că data viitoare vor deveni mai buni și vor reuși. Așa, motivația lor crește și au dorința de a performa mai mult data următoare în timpul jocului și își vor dori mai mult ca niciodată să câștige.


Problema a fost una, dar tratată din două perspective diferite. Echipa care a pierdut meciul de fotbal, va trata, analiza și percepe în mod diferit cele două feedback-uri primite din partea antrenorului și antrenorului secund, iar acest lucru va duce la luarea anumitor decizii și acțiuni ce vor urma în viitor. Deci, modul în care folosim comunicarea, în sport, poate și are puterea de a produce schimbări, luarea unor decizii și de a influența rata de succes și performanță.

NU RENUNȚA LA VISUL TĂU!

Referințe:

Categorii: