Noi obiceiuri în sport pentru rezultate satisfăcătoare
Noi obiceiuri în sport pentru rezultate satisfăcătoare

Noi obiceiuri în sport pentru rezultate satisfăcătoare

Dezvoltarea de noi obiceiuri poate fi o provocare, dar există mai multe strategii pe care le puteți folosi pentru a le menține. Oamenii au nevoie de motivație atunci când încearcă să învețe noi abilități sau să își însușească obiceiuri sănătoase. Prin urmare, vă prezentăm câteva idei prin care să vă puteți forma propriile obiceiuri în funcție de personalitatea pe care o aveți și să puteți face cu adevărat o schimbare în viața voastră:

Începeți cu obiective mici

Începeți cu obiective mici, realizabile, pentru a da un impuls și a crea un sentiment de realizare. De exemplu, dacă doriți să începeți să faceți exerciții fizice în mod regulat, începeți cu un antrenament de 10 minute în fiecare zi, în loc să încercați să faceți imediat un antrenament de o oră.

  • Fiți specific: Definiți în mod clar ce doriți să realizați și când doriți să realizați acest lucru. În loc să spuneți “vreau să fac mai multe exerciții fizice”, stabiliți-vă un obiectiv de “a face exerciții fizice timp de 30 de minute în fiecare zi la ora 7 dimineața”.

  • Faceți un plan: Creați un plan de acțiune pentru modul în care vă veți atinge obiectivul. Împărțiți-vă obiectivul în pași mai mici, ușor de gestionat și creați un itinerar pentru când veți finaliza fiecare pas.

  • Urmăriți-vă progresul: Țineți evidența progresului dvs. pentru a rămâne motivat. Folosiți un jurnal sau o aplicație pentru a vă urmări obiceiurile și a vă înregistra succesele.

  • Rămâneți răspunzător: Împărtășiți-vă obiectivele cu un prieten sau un membru al familiei și rugați-l să vă țină răspunzător. De asemenea, vă puteți alătura unui grup de sprijin sau puteți angaja un antrenor care să vă ajute să rămâneți pe drumul cel bun.

  • Recompensați-vă: Sărbătoriți-vă succesele pe parcurs, recompensându-vă cu ceva care vă face plăcere. Aceasta vă va ajuta să vă mențineți motivat și să vă întăriți noul obicei. Acest ultim pas ar trebui însă executat cu mare grijă pentru că un nou obicei ar trebui format pentru plăcerea obiceiului însuși, nu cu scopul unei recompense. Când recompensa devine, după un timp, ceva obișnuit, creierul va asocia progresiv mai puțină plăcere executării obiceiului și ca atare va necesita recompense progresiv mai mari. Aceasta este o pantă alunecoasă care ar trebui tratată cu cea mai mare grijă.

  • Încadrarea sarcinilor (Task bracketing) este o tehnică de formare a obiceiruilor care implică asocierea unui obicei dorit cu un obicei existent. Ideea din spatele task bracketing-ului este de a folosi un obicei existent ca declanșator pentru a vă aminti și motiva să executați noul obicei. De exemplu, să spunem că doriți să începeți o practică zilnică de meditație. Dacă aveți deja obiceiul de a bea o ceașcă de ceai sau de cafea dimineața, puteți să vă “agățați” obiceiul de meditație făcând-o parte din rutină. Astfel, ați putea să vă faceți un obicei de a medita timp de 5 minute imediat după ce ați terminat băutura de dimineață. Asocierea sarcinilor poate fi un instrument puternic pentru formarea obișnuințelor, deoarece reduce sarcina cognitivă de a încerca să vă amintiți noul obicei.

  • Tehnica de formare a obiceiurilor în 21 de zile este o teorie populară care sugerează că este nevoie de aproximativ 21 de zile de comportament consecvent pentru a forma un nou obicei. Această idee a fost introdusă pentru prima dată de Dr. Maxwell Maltz, un chirurg plastician, care a observat că pacienților săi le lua aproximativ 21 de zile pentru a se adapta la noul lor aspect după o intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, regula celor 21 de zile nu este universal valabilă. Timpul necesar pentru a forma un nou obicei variază puternic în funcție de o mutitudine de factori, inclusiv complexitatea obiceiului, personalitatea dumneavoastră, motivația și mediul în care vă aflați. În timp ce tehnici ca regula celor 21 de zile poate fi un ghid general util pentru unele persoane, este important să rețineți că formarea unui nou obicei este un proces gradual care necesită un efort constant în timp. De asemenea, este important să aveți așteptări realiste și să nu vă descurajați dacă nu vedeți rezultate imediate. În loc să vă concentrați pe un anumit număr de zile, încercați să vă concentrați pe practicarea constantă a comportamentului dorit până când acesta devine automat. Începeți cu obiective mici, realizabile și creșteți treptat dificultatea pe măsură ce obiceiul devine mai înrădăcinat. Aveți răbdare cu dumneavoastră și sărbătoriți succesele pe parcurs. Amintiți-vă că formarea unui nou obicei necesită timp și răbdare. Fiți amabil cu dvumneavoastră și nu renunțați dacă greșiți. Continuați și rămâneți concentrat pe obiective.

Referințe:

Categorii: