Somnul nu este pur și simplu un moment în care sistăm toate activitățile mentale și fizice, ci mai degrabă o “a două stare”, cu propriile activități mentale și fizice complexe și variate. Somnul este un proces fiziologic esențial atât pentru om, cât și pentru cele mai multe animale. Ajută creierul și organismul să se dezvolte armonios și să funcționeze bine. Prin urmare, somnul de calitate este foarte important pentru sănătatea noastră fizică și mentală.
Un somn bun ne ajută să ne refacem și să ne reîncărcăm energiile pentru a face față zilei următoare. Un somn de calitate se referă la un somn profund și odihnitor, care permite organismului să se refacă și să se pregătească pentru o nouă zi. Există câteva caracteristici ale unui somn de calitate și, mai ales câteva beneficii pe care acesta le poate aduce stării noastre de sănătate.
Durata adecvată
Adulții ar trebui să doarmă Între 7 și 9 ore În fiecare noapte, iar copiii și adolescenții au nevoie de mai mult somn, În funcție de vârstă. Este important să aveți suficient timp de somn pentru a permite corpului să se odihnească și să se refacă. un adult are nevoie de cca 8 ore de somn zilnic, pentru a funcționa corespunzător. Se spune că nopțile pierdute nu se recuperează niciodată. În realitate, atunci când dormi insuficient, ”datoria de somn” se cumulează. Iar asta înseamnă că organismul tău va avea nevoie de mai mult timp pentru a recupera. Un studiu din 2016 arată că poate dura până la patru zile pentru a recupera o singură ora de somn.
Profunzimea somnului
Somnul profund este important pentru a permite corpului să se recupereze. Dacă sunteți trezit frecvent în timpul nopții sau va treziți dimineață obosit, acesta poate fi un semn că nu dormiți suficient de adânc. Tulburările de somn, cum ar fi apneea de somn sau insomnia, pot perturbă somnul și pot afecta calitatea somnului. Visele neplăcute sau coșmarurile pot perturbă și ele somnul și pot afecta calitatea somnului.
Odihnă resimțită dimineață
Dacă sunteți una dintre acele persoane care se trezesc cu greu dimineață, după ce amână alarmă de două sau trei ori, sperând că poate e sâmbătă și pot dormi mai mult, atunci cu siguranță zilele dvs nu Încep prea frumos. Și asta poate avea un impact negativ asupra stării de spirit pe care o aveți pe tot parcursul zilei. După ce va treziți, ar trebui să va simțiți odihniți și revigorați. Dacă va simțiți obosiți sau letargici, acesta poate fi un semn că nu ați dormit suficient sau că somnul dvs. nu a fost de calitate.
BENEFICIILE UNUI SOMN DE CALITATE:
- Îmbunătățirea sănătății fizice
Somnul de calitate este esențial pentru sănătatea generală a corpului nostru. Un somn adecvat reduce riscul de a dezvoltă boli de inima, accident vascular cerebral, diabet și obezitate. În timpul somnului, corpul eliberează hormoni care contribuie la sănătatea și funcționarea propice a vaselor de sânge. Lipsa somnului a fost asociată cu afectarea tensiunii arteriale și a funcționarii inimii. În timp, privarea de somn poate înrăutăți o afecțiune preexistentă a inimii sau poate duce la apariția uneia noi.
- Îmbunătățirea sănătății mentale
Somnul de calitate ne poate ajută să ne menținem starea de spirit și să Îmbunătățim starea de spirit generală. Lipsa somnului poate duce la anxietate, depresie și alte tulburări de sănătate mentală.
- Îmbunătățirea performanței cognitive
Somnul de calitate ajută la Îmbunătățirea performanței cognitive, inclusiv memorie, atenție și capacitatea de a lua decizii.Stresul cronic poate afecta negativ memoria, atenția și gândirea, iar somnul adecvat poate ajută la reducerea nivelului de stres și la Îmbunătățirea funcției cognitive. Somnul ajută mintea și corpul să se relaxeze și să se recupereze după o zi obositoare. Atunci când ești privat de somn, corpul eliberează hormoni de stres. În absența unui somn odihnitor, pot să apară inclusiv stările de anxietate. StresControl Naturalis este un supliment alimentar cu efect benefic asupra stărilor emoționale și a capacității organismului de a se adapta la situațiile de stres.
SOMNUL TĂU MERITĂ SĂ FIE PREȚUIT !
Referințe:
- https://raportuldegarda.ro/ghid-aha-sanatate-cardiovasculara-somn-factori-esentiali/
- https://www.cdt-babes.ro/articole/igiena-somnului.php
- https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/somnul-la-fel-de-necesar-ca-apa-si-mancarea
Categorii: